Alles over de 4 maanden slaapregressie

De meeste ouders hebben rond de 4 maanden het idee dat ze hun baby'tje een beetje hebben leren kennen, er is misschien een bepaald ritme ontstaan en signalen worden steeds duidelijker. Veel moeders gaan weer aan het werk en kindjes naar de opvang of naar opa en oma.
Dan ineens, lijkt het slaapgedrag te veranderen. Er komen nachtvoedingen bij, er is veel meer hulp nodig en ouders herkennen die slaapgedrag niet van de afgelopen periode. Help, wat is er met mijn baby'tje aan de hand? Na een tijdje googelen stuit je wellicht op de 4 maanden slaapregressie; wat is dit dan?

Wat gebeurt er?
Regressie betekent = achteruitgang, het terugkeren naar een eerdere fase van de levensontwikkeling.
Wetenschappelijk gezien bestaan er helemaal geen slaapregressies. Dit is een term die inmiddels door velen wordt gebruikt in het wereld van de slaap, maar niet voorkomt in wetenschappelijke artikelen.
Het is een periode van wat lastiger slapen die in verband staat met allerlei ontwikkelingen van jouw baby. De welbekende fases waar iedere baby doorheen gaat.. Een regressie vindt plaats in de periode dat er bij jouw baby een grote fysieke, cognitieve en emotionele ontwikkeling plaatsvindt.
Op neurologisch vlak gebeurt er van alles . Rond de 4 maanden krijgen baby's interesse in het omrollen, ze kunnen meer zien en gaan gezichten herkennen. Ze maken rond deze tijd enorme ontwikkelingssprongen en dit hangt samen met dat het slapen rommeliger kan gaan. Er gebeurt een hoop in het brein, er worden nieuwe verbindingen gelegd. Helaas zijn dit dingen die niet 's nachts stoppen. Dit leren gaat s nachts ook door en kan dus zorgen voor onrustigere slaap of meer hulp met het in slaap vallen. Het is voor jouw kindje lastiger om de rust en kalmte te vinden die nodig is om in slaap te vallen. Daarnaast neemt een periode van het leren van nieuwe vaardigheden en ontwikkelingen ook spanning met zich mee, de wereld van jouw baby'tje wordt groter en groter. Jij bent de veilige haven en dat is dan ook hetgeen waar ze tijdens deze turbulente periode zo erg naar verlangen. De veiligheid van een ouder. Daarnaast heeft spanning een negatief effect op slaap. 

Jouw baby maakt op het gebied van slapen ook daadwerkelijk een ontwikkeling door rond de 4 maanden. Dit is de eerste keer dat het slaappatroon van jouw baby verandert.
De slaapcycli worden langer en gaan meer op de cycli van een volwassenen lijken. 'S nachts duren deze cycli 60-120 minuten, wat dus betekent dat jouw kindje langere stukken achter elkaar kan gaan slapen. Er zijn dus ook een hoop baby's die na deze periode beginnen met doorslapen. 

Wat merken ouders over het algemeen?

  • Hazenslaapjes; na een minuut of 20-30 schrikt de baby huilend wakker en zoekt dan vaak de nabijheid van de ouder
  • Veel ouders geven aan dat de baby alleen wiegend of aan de borst in slaap willen vallen
  • Slaapjes overslaan; sommige baby's kunnen zich overdags echt niet overgeven aan de slaap en slaan daardoor slaapjes over, waardoor oververmoeidheid op de loer licht. 
  • Meer huilen dan normaal; het is een periode waarin veel baby's een stuk ontevredener en verdrietiger zijn.  
  • Niet over willen geven aan slaap; in slaap vallen duurt erg lang.
  • Meer nachtvoedingen dan voorheen; Veel baby's zijn 's nachts meer wakker en willen dan ook graag meer voedingen dan voorheen
  • Baby's zijn actiever in hun slaap, gaan ook de nieuwe vaardigheden van het kunnen rollen in bed proberen. Dit betekent vervolgens ook dat baby's die ingebakerd waren niet meer ingebakerd mogen worden wat ook wennen kan zijn en kan zorgen voor onrustigere slaapjes.


Wat kan je doen?
Het betekent dus niet dat jouw kleintje vaardigheden op het gebied van slaap is verleerd of heel veel stapjes terug doet op dat vlak. Het is tijdelijk, er zijn andere ontwikkelingen die het slapen even in de weg zitten. Besef dat jouw kleintje jouw echt nodig heeft in deze periode en biedt dus ook die veiligheid en nabijheid. Samen, vanuit verbinding en afhankelijkheid zal jouw kindje meer afhankelijkheid gaan ontwikkelen op het moment dat het er weer klaar voor is. 

  • Blijf niet oneindig stoeien met een slaapje overdag; kies dan voor de manier waarop jouw baby zeker in slaap valt (wiegen, autorijden etc)
  • Zorg voor een voorspelbaar bedritueel, de voorspelbaarheid zorgt voor veiligheid en hierdoor weet jouw baby steeds beter wat er van hem/haar wordt verwacht
  • Wees emotioneel beschikbaar voor jouw kindje in deze wat moeilijkere fase. Baby's zijn heel sensitief en hebben hele sterke zintuigen en jouw baby heeft jouw in deze tijd extra nodig, zeker ook op emotioneel vlak.
  • Zorg voor een white noise apparaatje, dit kan extra ondersteuning bieden in deze moeilijkere fase en zorgen voor meer en rustigere slaap.
  • Verwacht in deze fase niet teveel van jouw baby. Het kan fijn zijn om meer thuis te zijn in een wat rustigere omgeving en heb bijvoorbeeld niet de verwachting dat jouw kleintje overal ' on the go' makkelijk in slaap valt. Dit kan juist stress veroorzaken bij jou en bij jouw baby (als het dus niet lukt!)
  • Zorg voor slaap binnen de juiste wakkertijden, hierdoor maak jij het voor jouw baby zo makkelijk mogelijk om de weg naar dromenland te vinden.
  • Vergeet jezelf niet in deze tijd; zorg voor een netwerk die jouw kan ondersteunen en misschien wat extra me-time. Plan even die massage in of maak s avonds even een wandeling om eruit te zijn. Extra self-care in deze periode kan helpend zijn.
  • Hetiseenfasehetiseenfasehetiseenfasehetiseenfase; Het gaat weer voorbij, hang on there! 

De regressie is uiteindelijk een grote progressie en jouw kleintje heeft straks weer een hoop nieuwe vaardigheden geleerd!

Voelt het leven van jouw baby als 1 grote regressie of wil jij graag meer tips, tricks en informatie rondom het slapen van jouw kleintje? Contacteer Pippeloentje, ik denk graag mee.