Het bedtijd ritueel

Wij als ouders hebben de touwtjes in handen van de dag. Zo'n kleintje, is volledig aan jouw overgeleverd. Rituelen en routines maken de dag voor jouw kindje voorspelbaar en veilig.
Vanaf een leeftijd van 2/3 maanden kan je gaan beginnen met een bedtijdritueel.
Waarom is dit nou zo belangrijk? Een bedtijd ritueel zorgt ervoor dat jouw kind weet, dat het tijd is om te gaan slapen.
Helpende hierbij is natuurlijk de juiste timing. Door de juiste wakkertijden aan te houden is jouw kleintje hormonaal gezien er aan toe om te gaan slapen. Dit is een lichamelijk proces. Het helpt voor jouw kindje, als jij een aantal herkenbare handelingen toepast, die iedere keer hetzelfde zijn. Hierdoor gaat jouw kindje herkennen dat het tijd is om te gaan slapen, en hierdoor wordt jouw kindje rustig.
Waar kan je op letten voor een voorspelbaar en prettig bedtijdritueel?

Wees consequent, zorg dat je bij ieder slaapje hetzelfde doet. Een aantal, voorspelbare activiteiten. Overdag mag dit wat korter zijn dan s avonds. Voor de hele kleintjes bestaat dit vaak uit; naar boven gaan, luier verschonen, kamertje donker maken, knuffelen, liedje zingen en in het bedje leggen.. Hulpmiddelen kunnen hierbij zijn; het speentje, white noise, een inbakerzak, een normaal slaapzakje, knuffeltje. Door deze voorspelbare activiteiten help jij jouw kleintje de weg naar dromenland te vinden. Ik raad dan ook altijd aan, om deze handelingen binnen de slaapkamer plaats te laten vinden. (Of waar jouw kleintje slaapt, in jullie slaapkamer kan natuurlijk ook!)

Hoe ouder jouw kindje wordt, hoe meer dit ritueel zicht uitbreidt en soms wat veranderd. Daarnaast zijn er ook andere factoren waar je op kan gaan letten.
Het avond bedtijdritueel start je al beneden, een uur voordat jouw kindje naar bed gaat. Let hier dus op; qua activiteiten. Ik raad het af om nog televisie te kijken binnen een uur voor het naar bed gaan. Jouw kindje wordt hier fysiek rustig van, maar het zijn een hele hoop prikkels die binnen komen wat het hoofdje juist activeert. Daarnaast kan het licht van de televisie de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, tegengaan. Kies dus in het uur voor bedtijd liever voor een rustigere activiteit; zelfstandig even spelen of samen boekjes lezen. Sommige kindjes hebben er baat bij om nog even goed lichamelijk te bewegen. Een stukje wandelen of fietsen, kan ook fijn zijn. Een hoop kindjes gaan voor bedtijd in bad (dit hoeft natuurlijk niet elke dag). Water werkt ontprikkelend en een hoop kindjes worden hier rustig van.
Let ook op voeding; sommige voeding stimuleert de aanmaak van melatonine, en sommige voeding activeert juist!

Daarna is het tijd om naar de slaapkamer te gaan, om hier het bedritueel verder voort te zetten. Waar kan je op letten?
- Maak de kamer donker, dus vermijd groot licht. Doe de gordijnen dicht, zet een klein lampje aan. Hierdoor stimuleer je tijdens het klaarmaken al de aanmaak van melatonine.
- Kies voor 1 op 1 tijd, in het geval van meerdere kinderen. Een kind die zijn/haar 'emmertje van aandacht'  gevuld heeft, gaat lekkerder de nacht in. Juist met het naar bed gaan, is het fijn als jouw kindje jou even niet hoeft te 'delen'. Even alle aandacht voor jouw kindje en geen tijd voor rivaliteit tussen broers en zussen. Het kost misschien wat meer tijd op die manier, maar dit is wel heel waardevol.
- Knuffelen! Zorg tijdens het naar bed gaan even voor dat lichamelijke contact. Hierdoor maakt jouw kleintje oxytocine aan en dit is ook bevorderlijk voor het slapen gaan.
- Plan waar mogelijk een aantal keuzemomentjes in; om bedtijd battles te voorkomen (zie ook mijn andere blog hierover).
- Lezen; een boekje voor het slapen gaan is heel goed voor de taalontwikkeling van jouw kindje. Hier kan je ook echt al mee beginnen als jouw kindje nog heel klein is. Begin simpel; in de bibliotheek zijn ook een hoop boeken te vinden voor de hele kleintjes, met patronen of enkele plaatjes. Maak hier een fijn en gezellig momentje van.
- Voor sommige kindjes is het helpend om de dag samen door te nemen. Ook dit kan al vanaf dat ze heel klein zijn. En hoe ouder ze worden, hoe meer ze zelf willen vertellen. Vooral als er die dag indrukwekkende dingen zijn gebeurd; kan het fijn zijn om dat nog even te benoemen voor het slapen gaan.
- Consequent zijn; probeer iedere avond dezelfde regels toe te passen. Is het 1 boekje? Blijf hier dan ook bij. Juist het consequent handelen zorgt voor voorspelbaarheid en dit is veilig.

Probeer deze factoren te verweven in een mooi ritueel. Mochten jullie nou een keer laat thuis zijn, probeert ook dan niet het ritueel te laten vervallen. Dan zal je net zien, dat jouw kindje hierdoor de 'clue' mist; namelijk dat het tijd is om te gaan slapen, waardoor je vervolgens een kindje hebt die de weg naar dromenland niet kan vinden. 

Wat zorgt ervoor dat jouw kindje lekker gaat slapen?










Over de schrijver
Reactie plaatsen