Het middagdutje
Gemiddeld stappen kinderen rond een jaar of 1,5 over naar nog maar 1 slaapje per dag. Wat kan dat fijn zijn! Dit geeft jullie als gezin weer wat meer de mogelijkheid om op pad te gaan. De meeste kindjes slapen gemiddeld wel een uur of 1,5/3 s middags. Dit verschilt natuurlijk.
Hoelaat je de kleine s middags in bed legt is geen vast gegeven. Dit hangt samen met verschillende factoren. Hoelaat ontwaakt jouw kind s ochtends? Is het een vroege vogel of een uitslapertje, en wat is de leeftijd? Het blijft maatwerk.
Iets wat ik regelmatig hoor en een actueel thema binnen de opvang: Het middagslaapje zorgt voor gedoe en ik krijg hem daardoor s avonds niet meer erin, dus hou hem overdag maar wakker. Zo zie ik dus veel kindjes die s middags vechten tegen de moeheid, wakker gehouden worden, geëntertaind worden en gedurende de dag overal in slaap kunnen vallen.
Waar doe je goed aan?
Uit onderzoek blijkt dat voor kleintjes een middagdutje net zo belangrijk kan zijn als nachtrust, dus onderschat de positieve werking van een middagdutje niet. Het heeft onder andere een positief effect op het geheugen. Daarnaast is een kind dat niet slaapt vaak chagrijnig, huilerig en heeft het moeite om zich te concentreren. Dit heeft een negatief effect op het hele gezin. Stoppen voor het derde levensjaar wordt dan ook echt afgeraden. Tot die tijd is het middagdutje echt heel belangrijk.
Hoe kan je er nou voor zorgen dat dit middagdutje overdag lukt én dat er s avonds ook op een redelijke tijd geslapen wordt?
Timing is key
Ga onder de 3 jaar uit van het 5/5 ritme, met 3 jaar kan het verschoven worden naar 6/6 ritme. Timing is dus key! Dit kan er voor zorgen dat de lunch vrij vroeg wordt, als je streeft naar een bedtijd van 12 uur. Probeer dit los te laten en deel je dag zo in dat je op de ideale tijd uitkomt. Want leg je jouw dreumes/peuter er te laat in, dat zorgt voor gedoe. Daarnaast is het dus heel belangrijk, dat de bedtijd s avonds ook verlaat wordt. Hou dus geen vaste bedtijd aan maar tel er 5 uurtjes bij op (of 6, boven de 3 jaar). Dit kan dan zorgen voor een bedtijd van 20.00 's avonds. Wat prima is als er een middagdutje gedaan is! Dit kan voor jullie als ouder wel even slikken zijn, of soms zijn er oudere kinderen die er wel om 19.00 in moeten liggen. Uiteindelijk kan het verlaten van die bedtijd s avonds er wel voor zorgen dat er geen 'gedoe' is en dat jouw kindje op precies de goede 'hormonale golf' naar bed gaat en dus snel de weg naar dromenland weet te vinden. Ligt het er te vroeg in? Dan kan het heel lang blijven rommelen, soms kan een half uurtje verlaten heel veel verschil maken!
Zorg voor duidelijkheid en wees consequent
Om goed in slaap te kunnen vallen is het heel belangrijk dat er een voorspelbaar bedritueel is en dat jouw kindje goed begrijpt dat het tijd is om te gaan slapen. Het kan helpen om de dag voorspelbaar te laten verlopen qua vaste activiteiten, dus om jouw dreumes bijvoorbeeld altijd na de lunch op bed te leggen. Op de leeftijd dat er nog maar 1 dutje gedaan wordt zijn dit soort dingen extra belangrijk want dit voorkomt bedtijd battles. Als het iedere dag hetzelfde verloopt is er weinig ruimte voor onderhandeling. Daarnaast is het op deze leeftijd ook heel belangrijk om consequent te zijn. Ze hebben inmiddels goed door dat een actie leidt tot een reactie, en dus ook wanneer ze snel uit bed gehaald worden als ze blijven roepen.
Plan een rustmoment in
Plan een rustmoment in en verleg de focus op die manier van slapen naar rusten, soms kan het moéten slapen ervoor zorgen dat het een stressvolle situatie is waardoor jouw kindje moeite heeft met loslaten. Het rusten kan minder beladen voelen en ervoor zorgen dat het toch overgeeft aan de moeheid.
Beperk het middagslaapje
Sommige kindjes slapen echt een gat in de middag. Het kan helpen om een maximale tijd aan te houden waarop je jouw kindje wakker maakt. Hierdoor heeft jouw kindje genoeg tijd in de middag om slaapdrang op te bouwen voor de avondslaap.
Wil jouw kleintje s middags echt niet slapen maar is dit nog wel van groot belang?
Oververmoeidheid kan ook een hoop roet in het eten gooien. Zorg dan eerst voor slapen hoe dan ook; dus ga wandelen/dragen/autorijden om te zorgen dat jouw kindje met regelmaat s middags weer slaapt om de oververmoeidheid weg te werken.
Na 3 jaar zie je dat de behoefte van het middagslaapje bij steeds meer kindjes afneemt, al is er zeker nog een grote groep die nog wel doorslaapt. Wat merk je en wat kan je doen?
Zit jouw kindje in die tussenfase en valt het overdags steeds moeizamer in slaap? Dit is een teken dat het het steeds minder nodig heeft. Ga dan aan de slag met timing, verlaat het slaapje wat of kort het bijvoorbeeld in.
Het kan ook helpen om een middagdutje om de dag, of om de zoveel dagen in te lassen. Blijf goed kijken naar jouw kind en waar je goed aan doet, want op deze leeftijd ligt oververmoeidheid echt op de loer. Jouw kindje maakt op meerdere vlakken een hoop ontwikkelingen door en heeft hierdoor z'n slaap overdag vaak nog enorm nodig. Is het tijd om het middagdutje te laten vervallen, vervroeg de bedtijd dan. Vanaf 18.00 naar bed is prima. Je ziet vaak dat de dagen dan nog lang zijn en dat ze moeten wennen aan die volledige dagen wakker zijn. Als je de bedtijd vervroegt plakken ze wat extra slaaptijd aan de nachtslaap.
Er is geen 'normaal' of een 'standaard' op dit vlak. Ieder kindje ontwikkelt zich weer anders en heeft andere behoeftes. Overdags slapen tot de 4e verjaardag is dus ook helemaal oké!
Volg jullie gevoel en de behoeften van jullie kindje, maar stop vooral niet té vroeg!
Lieve groet,
Jasmijn
Pippeloentje